Att ha effektiva, välmående och självständiga team är något många ledare eftersträvar på sin arbetsplats, och ett sätt att uppnå detta är genom självledarskap och neuroledarskap. Men dessa områden är komplexa och går inte att uppnå över en dag. För att kunna jobba med dessa verktyg behöver du först och främst förstå dem, för att sen kunna implementera dem på arbetsplatsen och skapa bättre förutsättningar för dina medarbetare. 

Vi intervjuade Rebecca Krantz, som är certifierad Kommunikolog och ledarskaps-coach och jobbar med att hjälpa ledare, chefer, kvinnor, män, och alla möjliga typer av människor, att bli bättre på att leda sig själva och andra. På så sätt skapar det hållbarare arbetsklimat och bygger ett långsiktigt och framgångsrikt arbetssätt.  

Tips! Läs även: 5 grundstenar för ett affärsdrivande marknadsteam

Självledarskap är att kunna reflektera och agera 

Om du inte förstår dig själv, och hur du är som ledare, är det svårt att förstå hur du ska agera för att dina medarbetare ska frodas och må bra på arbetsplatsen. Det börjar i dig själv, kan du inte förstå och leda dig själv, kan du inte leda andra, menar Rebecca.  

-Att kunna förstå sig själv, sina begränsningar och triggers, är en viktig del för att kunna må bra på arbetsplatsen och bli en så bra kollega och ledare som möjligt.

Rebecca har jobbat i över 15 år med att coacha både företag och privatpersoner inom självledarskap. Rebecca beskriver självledarskap som förmågan att kunna kontrollera och hantera både arbete och privata situationer. Och något som kan hjälpa dig motivera dig själv och uppnå dina mål, allt med utgångspunkt i att förstå mina beteenden. Självledarskapet kan hjälpa dig sätta en struktur i livet som utgår efter dig och dina förmågor. Ett tränat och utvecklande självledarskap bidrar till att kunna se vilka möjligheter du faktiskt har, och kan lyfta kraften i den egna förmågan att åstadkomma det man vill. 

“Bra självledarskap utgår i självmedvetenhet.”  

Med självmedvetenhet kan du lära dig att snabbt identifiera varför vissa känslor uppstår. Det hjälper dig att se vad som händer på insidan, och vad gör det med dig och ditt beteende. Om du exempelvis känner dig stressad, kan du hitta orsaken till stressen, och börja lösa det som gör dig stressad i grunden istället för att endast bota symptomen kortsiktigt. Att öva upp förmågan att kunna reflektera är viktigt, men det viktigaste är att kunna agera på reflektionerna för att det ska leda någonvart. Annars blir det bara tankar, men de tar dig inte framåt. 

- Dock så betyder det inte att man har en räkmacka genom livet bara för man har ett bra självledarskap. Men, du skapar dig själv väldigt mycket bättre sätt att hantera saker, i både med och motgångar.

Läs även: Så blev psykologistudenten vass projektledare inom marknadsföring

Låt självledarskap bli en del av företagskulturen

De flesta arbetsplatser idag kräver att man kan samarbeta med andra människor, både inom och utanför den egna organisationen. Där behöver människor bygga en förståelse för varandras perspektiv för att kunna ha bra diskussioner och ett lyckat samarbete. Därför har det blivit populärt med workshops och kurser i självledarskap för företag.  

Rebecca menar på att en workshop eller kurs är ett jättebra sätt att börja jobba mer med självledarskap, men det räcker inte. Det krävs att man kontinuerligt jobbar vidare på det, och det blir en självklar del i hur man jobbar, en del i företagets DNA. Utan det så blir det svårt att bygga hållbara arbetsmiljöer med långsiktig framgång. Vill du skapa riktig förändring, då ska du göra det över tid. 

 -Vi människor är vanemänniskor. Vi kommer inte vara experter på självledarskap efter en workshop. Även fast en workshop är en bra startpunkt, så behöver vi jobba med det över tid, så det blir en naturlig del i hur vi beter oss och hanterar situationer på arbetet och i vardagen.

Läs även: Psykologin bakom långvariga kundrelationer

Hur du ska jobba för att ditt team ska fungera tillsammans 

Om självledarskap är strategin på hur man ska hantera situationer och människor, så är neuroledarskap ett verktyg för hur du skapar välmående och hållbar produktivitet på arbetsplatsen, med utgångspunkt i hjärnans förmåga. Neuroledarskap hjälper dig se vad ett team behöver, och vad du som ledare behöver göra för att teamet ska fungera bra tillsammans. 

Även om vi kanske upplever oss själva som mer intelligenta än neandertalarna, så har grunderna i vår hjärna faktiskt inte förändrats särskilt mycket de senaste 40,000 åren. Hjärnan reagerar fortfarande likadant på hur vi upplever saker som belöning, bestraffning och hot. Och nu menar vi inte att man är under fysiskt hot på arbetsplatsen, utan vi syftar till hur hjärnan reagerar på situationer som upplevs som hot. Det kan vara allt från att en kollega tar mycket plats på mötet, eller att arbetsbelastningen är för hög. Och det här påverkar givetvis hur väl du presterar på arbetsplatsen.  

Neuroledarskap, som är baserad i neurovetenskap, utgår därför i hur man kan skapa bäst förutsättningar på arbetsplatsen för att minimera saker som exempelvis upplevda hot.  

- Neuroledarskap ger dig ramverket för att se vad det är som gör att dina kollegor upplever någon form av missnöje, och vad kan du göra åt det. Det är ofta väldigt små justeringar som krävs, men som leder till stora förbättringar för trivseln på arbetsplatsen.

“Vi är apor på en sten i rymden, vi får inte ställa för höga krav.” 

Neuroledarskap handlar om att vi justerar vårt perspektiv, och utgår från vad vi har förmågan och kapacitet till, istället för externa krav och förväntningar. Genom neuroledarskap kan man lättare förstå människor. Om vi tar bort saker som upplevs som hot eller bestraffning, kan man istället få en boost i hur man mår och presterar på jobbet. 

För att se i vilka delar du behöver lägga fokus, behöver du ställa frågor till dina medarbetare för att få en förståelse för hur de upplever sitt arbete. Det är inte alltid nödvändigt att behöva göra justeringar inom alla områden, därför är det bäst att utgå från vad medarbetarna behöver och gör en plan framåt. 

Tips: Lyssna på Smarketingpodden avsnitt 45 med Rebecca om Neuroledarskap. 

Gå till Spotify!

Hur kommer man igång 

Samhället och arbetsplatser idag är inte anpassat efter hur våra hjärnor fungerar. Det blir tydligt när man ser antalet sjukskrivningar på grund av utbrändhet. Något som ofta beror på stressen som uppstår när man upplever att kraven blir för många och för stora, både på jobbet och privat. Självledarskap och neuroledarskap hjälper dig att förstå dina egna förutsättningar, så att du kan strukturera dagen efter det och på så sätt hjälpa teamet uppnå sin fulla potential.  

Lär dig mer om självledarskap och hur du kan använda det för att överträffa affärsmålen.  

Se vårt inspelade webinar: Så kan du överträffa affärsmålen & skapa högpresterande team genom självledarskap med Rebecca och Niloo. 

Gå till webinar